• Dolar Alış 5.8305TL
  • Dolar Satış 5.8072TL
  • Euro Alış 6.7510TL
  • Euro Satış 6.7241TL

Türkiye’nin patentli tek üzümü

Reklam

Haber: Merve Kiraz

Üzümlü ilçesinde Semizali mevkiinde bağı bulunan İhsan Çaylı Cimin Üzümü ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu. Türkiye’de patent sahibi olan Cimin Üzümünün yetiştirilme aşamalarından bahseden Çaylı şu açıklamalarda bulundu;

“Üzüm aşaması ilkbahardan başlar son güze kadar devam eder, üzüm çok emek isteyen bir üründür. Bu yıl hastalıktan dolayı fazla verim alamadık ancak yine iyiydi. Üzüm bağlarının emeği çok, sonbahardan başlıyoruz budaması, kazması, suyu, otu göründüğü gibi kolay değil.

 Üzümün nasıl sulanır?

 Sulama sontaj sulama olarak yapılıyor,  sulama kooperatiflerinden su alıyoruz ancak su sıkıntımız da var. Tarlamızın aşağı tarafını damlama sulama ile yapıyoruz. Bu kısmı ise salma sulama yapıyoruz.

Şuan ki ekonomik durum sizi etkiledi mi: İllaki etkiledi kullandığımız tarım ilaçlarında %100 zam var,  şuan elde ettiğimiz mahsulün %50’lik kısmını götürüp pancar kooperatifine ilaç parası olarak yatıracağız.

Cimin Üzümü neden bu kadar revaçda?

Patentli olan Cimin Üzümü diğer üzümlerden farklıdır. Türkiye’nin tek patentli üzümüdür. Bu yüzden markadır. Ancak bu yıl üzümlerden kalite alamadık.

Şuan hasadın sonu ama ilk çıktığı İhracaat yapıyoruz. İlk çıktığı zaman 8 liradan verdik ancak dediğim gibi bu yıl fazla kalite yoktu.

Bizim elimizden çıktıktan sonra fiyat aralığı değişiyor

Burada 8’e verdiğimi  Trabzon’da, Rize’de 15 liraya satılıyor. Şuan olan son üzümler komisyonculara 5 liraya gidiyor. Mahsul az olunca fiyatta artıyor ve şuan 5 liradan üzümün  satılmasında en büyük etken mahsülün az olması.

Meyve suyu fabrikalarına da üzüm veriyoruz

 Bu yıl ben ilk kez meyve suyu fabrikasına vereceğim. Bu fabrikalara verdiğimiz üzümler son topladığımız mahsülün genelde ezilmiş olanlarıdır.

Bu yıl mildiyo diye bir hastalık sebebiyle verim düştü

Üzüm yaprağını döktükten sonra ilaçlama yapıyoruz. Üzümün kütüğünde kışın hastalıklar türüyor. Kışın yapmamız lazım ki bahara hazır olsun. Bahar olduktan sonra o ilaçlama evresini tekrar gerçekleştiriyoruz. Bu yıl mildiyo diye bir hastalık aldı ve çoğu bağda verim ve kalite fazla olmadı.

Üzümün yaprağından da yararlanıyoruz

Yaprağı ise hanımlarımız dolma ve satmasını yapmak için hem sade halini hem de salamurası yapıp kışa saklıyorlar. Bağların hasat zamanı tam bağların yeşil olduğu zamanlar.

Saruç dediğimiz büyük üzümün kurusu ve arasına ceviz koyduğumuz bir kuru yemişimiz var.

Yerde yetişen üzümden daha çok mahsül elde ediyoruz

Bazı zamanlar ailemle bazı zamanlar ise işçi tutup hasadı beraber yapıyoruz. Kazması ve budaması zahmetli bizim için. Birkaç kez asma üzüm yapıldı ancak tutmadı ve soğuktan etkilendiğinden dolayı verim alamadık. Büyüklerimiz iyi bilir asma üzüm yerine onlar yerde yetiştirmişler ve böyle çok daha fazla mahsül alıyoruz.

Kış aylarında ise üzümü muhafaza edemiyoruz fakat  sadece havenk ve saruç dediğimiz kurutma meyvesini yapıp yiyoruz. Beyaz üzümleri tavandan asıyoruz ama ilk tadını bulmuyor.”

Bir Cevap Yazın

SOSYAL MEDYADA TAKİP EDİN
error: Bu içeriğin tüm hakları erzincannet.com.tr\'ye aittir.
ankara escort ankara escort bayan escort bayan porno izle ankara escort ankara escort ankara escort ankara escort ankara escort ankara escort ankara escort